Het vaststellen en voorkomen van diabetes
Diabetes type 2 en diens voorloper prediabetes zijn door de WHO in onze moderne samenleving aangemerkt als een pandemie. Diabetes, ooit gezien als een aandoening die hoorde bij ouder worden, grijpt nu om zich heen onder jongeren, vanwege ongezonde keuzes op het gebied van voeding en levensstijl. Het voorkomen van diabetes is het meest veelbelovend om deze stijging van gevallen tegen te gaan. Eén test is de gouden standaard geworden in deze publieke gezondheidscrisis: de hemoglobine diagnostische A1c- of HbA1c-test voor diabetes.
Welk A1c-niveau staat gelijk aan diabetes?
A1c is een wereldwijde geaccepteerde en accurate meting van de bloedsuikerspiegel van uw lichaam gedurende een periode van 2 à 3 maanden. De test gebruikt het eiwit hemoglobine uit rode bloedcellen en meet hoeveel glucose er mettertijd aan hecht. A1c is een percentuele waarde van de ratio tussen geglyceerde hemoglobine en normale hemoglobine. De A1c-niveaus voor diabetes moeten 6,5% of hoger zijn (47 mmol/mol). Verenigingen zoals de American Diabetes Association hebben de norm van het prediabetische A1c-niveau op tussen de 5,7% en de 6,5% (39 mmol/mol en 47 mmol/mol)1 gezet. Deze bendbreedte fungeert als een voortijdige waarschuwing en helpt artsen en patiënten om strategieën voor het voorkomen van prediabetes en diabetes type 2 te bespreken. Velen hebben de mogelijkheid gekregen om niet alleen hun bloedsuikerspiegel te controleren maar ook om prediabetes tegen te gaan, voordat het zich verder ontwikkelde tot diabetes. Mensen die kracht ervaren door op de hoogte te zijn van hun A1-niveau kunnen controle houden over hun toekomstige gezondheid.
Manieren om diabetes te voorkomen
Het goede nieuws voor mensen wiens A1c-niveau prediabetes is, is dat het 100% terug te draaien is. Verschillende maatregelen om diabetes te voorkomen kunnen makkelijk in uw dagelijkse routine worden opgenomen. Verandering van dieet, bepaalde voeding, activiteit en sporten zijn bewezen manieren om diabetes te voorkomen. Diabetes type 2 manifesteert zichzelf als een verstoring van de wijze waarop uw lichaam energie opslaat en gebruikt. Metabolische verstoringen zijn complex. De onderliggende biochemische mechanismes van diabetes zijn nog niet volledig duidelijk maar de oorzaken van diabetes type 2 zijn eenvoudig en welbekend. De zeer hoge energiewaarde in het voedsel dat wij dagelijks consumeren, het lage energieverbruik van onze zittende lichamen, gecombineerd met een onbalans van de voedingselementen in wat we eten, creëert de perfecte stormvloed die heeft geleid tot de landelijke diabetespandemie. De grotendeels cultureel bepaalde routines doorbreken, herdefiniëren en verbeteren is de sleutel tot het voorkomen van diabetes.
Diabetes voorkomen middels een dieet
De beste wetenschap toont een relatie aan tussen hetgeen we eten en het begin van diabetes. Van belang is om te weten welke soorten voeding u met diabetes dient te vermijden maar eveneens om te begrijpen dat diabetes zich ontwikkelt als reactie op het feit dat uw lichaam niet alle energie uit het voedsel dat wij consumeren kan gebruiken. Wij zijn gewend geraakt aan grote, moderne maaltijden en een overdaad aan altijd en overal beschikbare snacks. Ons dieet, dat calorierijk is en vol zout, vetten en in het bijzonder suiker zit, bestaat uit grote maaltijden die in één sessie geconsumeerd worden. Deze praktijk staat haaks op de foeragerende stijl van eten en de natuurlijke voeding waardoor de mens zich ontwikkeld heeft. Grootschalige agricultuur en fabrieksverwerking van voedingsmiddelen halen vaak essentiële voedingsstoffen uit het voedsel dat wij eten. Voedsel om te vermijden in het geval van diabetes zijn de geraffineerde koolhydraten die weinig of geen vezels leveren. Vezels verminderen glycemische aanvallen op ons lichaam omdat het de opname van suikers vertraagt. Voedsel om te vermijden zijn pasta en brood gemaakt van witte bloem waarvan de vezelrijke schil is verwijderd, geraffineerde sappen met hoge concentraties opgeloste suiker en alle producten met veel glucosestroop die rijk is aan fructose2. Van belang bij het voorkomen van diabetes door middel van voeding is kennis, lager in de voedselketen eten en een kritische blik op het ingrediëntenetiket. Volkorenproducten, bladgroenten, vette vis en een gezond mediterraan geïnspireerd dieet eten is een stap in de goede richting.